PEFC – partenerul tău pentru EUDR

La PEFC, avem un angajament de lungă durată de a opri defrișarea prin promovarea gestionării forestiere durabile și a produselor care nu contribuie la pierderea pădurilor. Ne angajăm să continuăm această activitate și să sprijinim cu fermitate obiectivele Regulamentului UE privind produsele ce nu provin din defrișări (EUDR). 

Standardele noastre sunt deja bine poziționate pentru a îndeplini multe elemente cheie ale EUDR și lucrăm intens pentru a le alinia mai strâns la cerințele EUDR. Companiile certificate în lanțul de custodie PEFC și proprietarii de păduri certificați PEFC vor putea beneficia în curând de soluțiile noastre practice pentru a le permite să implementeze cu succes EUDR.

La PEFC, adoptăm o abordare holistică a modului în care ne gestionăm pădurile în mod durabil. Certificarea PEFC ia în considerare numeroase considerente de mediu, sociale și economice, abordând în același timp obiectivul cheie al EUDR – defrișarea și legalitatea lemnului.

Ce este EUDR?

Regulamentul UE privind produsele ce nu provin din defrișare (EUDR), care a intrat în vigoare la 29 iunie 2023, urmărește să scadă producția și consumul de mărfuri și produse derivate legate de defrișări și degradări ale pădurilor care intră sau ies de pe piața UE.

Prin impunerea unor cerințe stricte operatorilor și comercianților, se bazează pe Regulamentul UE privind lemnul (EUTR) pentru produsele din lemn. EUDR cere companiilor să exercite diligența necesară pentru produsele lor, care trebuie să fie produse în mod legal și să nu provină din defrișări – aceasta înseamnă că nu sunt produse pe terenuri care au fost supuse defrișărilor sau degradării pădurilor după 31 decembrie 2020. 

EUDR acoperă o gamă largă de produse din lemn, inclusiv cherestea, materiale pe bază de lemn, hârtie și mobilier, precum și cauciuc. EUDR se aplică și uleiului de palmier, soia, cafea, cacao și carne de vită.

PEFC vă sprijină în EUDR

Certificarea pădurilor este un instrument valoros în prevenirea fluxului de material provenit din pădurile legate de defrișare și degradare, datorită asigurărilor pe care le oferă prin verificarea terților. PEFC este bine plasat pentru a vă asigura că veți putea îndeplini cerințele EUDR.

 

Lansarea PEFC EUDR

PEFC are 25 de ani de experiență în facilitarea dialogului privind managementul forestier durabil. Întâmpinăm provocarea EUDR în același mod: reunirea diferiților experți și părți interesate, construirea consensului și oferirea unei soluții pieței care oferă flexibilitate și răspunde nevoilor părților interesate.

Am pus în aplicare un plan pentru a acoperi diferitele aspecte din EUDR. Aliniați la dialogul nostru incluziv și la abordarea de jos în sus, membrii PEFC și experții externi participă la grupuri de lucru și grupuri operative pentru a dezvolta soluția noastră PEFC EUDR pentru piață.

Printr-un proces accelerat, vom avansa prin trei fluxuri de dezvoltare, toate interconectate, dar fiecare concentrat pe subiectele cheie din cadrul EUDR:

  • Grupul de lucru pentru managementul durabil al pădurilor va analiza soluții din perspectiva pădurii și a proprietarilor de pădure.
  • Grupul de lucru pentru lanțul de custodie va dezvolta un sistem de due diligence aliniat EUDR pe care companiile îl pot implementa.
  • Grupul operativ de date, care colaborează atât cu Lanțul de custodie, cât și cu Grupul de lucru pentru managementul durabil al pădurilor, va analiza datele de geolocalizare, momentul recoltării și alte date asociate.

Calendarul PEFC pentru alinierea EUDR

Calendarul ne va ghida pe noi și pe membrii noștri către o soluție aprobată până în vara europeană a anului 2024.

Câțiva pași critici includ consultările publice ale standardelor legate de EUDR în februarie și martie și testarea pilot a acestor standarde între martie și aprilie – gata pentru aprobarea standardelor în mai/iunie 2024.

În culise, grupurile noastre de lucru și grupurile operative vor lucra la fluxurile noastre de dezvoltare pentru a ne asigura că avem soluții practice care să vă permită să implementați cu succes EUDR. De asemenea, continuăm să ne angajăm cu Comisia UE, așa cum am făcut-o de la începutul procesului de dezvoltare EUDR.

Implicați-vă

Pe măsură ce ne urmăm calendarul, vor exista multe oportunități pentru ca părțile interesate să se implice. Standardele legate de EUDR vor fi supuse consultării publice între februarie și martie 2024 – aceasta este șansa dvs. de a vă oferi feedback și de a vă asigura că aceste standarde corespund nevoilor dumneavoastră.

În martie și aprilie, vom testa standardele pilot. Companiile care cumpără deja materiale pentru 2024 vor fi invitate să înceapă implementarea cerințelor și să ne ofere feedback, astfel încât să ne putem îmbunătăți și mai mult cerințele.

Abonați-vă la buletinul informativ PEFC Internațional Technical Matters pentru a fi la curent cu cele mai recente știri PEFC EUDR!