OAMENII PĂDURILOR, PĂDURILE OAMENILOR

Oamenii Pădurilor, Pădurile Oamenilor 2024

Concursul

21 Martie 2024 – 05 Iunie 2024

Bine ai venit pe PEFC.ro, locul unde pasiunea pentru natură și arta fotografică se întâlnesc într-un mod magic! Suntem încântați să anunțăm lansarea concursului nostru de fotografie dedicat Zilei Internaționale a Pădurilor – „Oamenii Pădurilor, Pădurile Oamenilor”.

Știm că în spatele fiecărei fotografii stă o poveste fascinantă și suntem nerăbdători să descoperim lumea ta prin obiectivul camerei. Această competiție este despre mai mult decât simpla capturare a imaginilor – este despre împărtășirea pasiunii noastre comune pentru frumusețea și importanța pădurilor, precum și recunoașterea oamenilor minunați care trăiesc și lucrează în aceste medii naturale remarcabile.

Indiferent dacă ești un fotograf experimentat sau doar începi să explorezi această lume minunată, te încurajăm să trimiți fotografiile tale. Fie că surprinzi peisaje uimitoare, natura în toată splendoarea ei sau portrete captivante ale celor care își dedică viața pădurilor, fiecare imagine este o poveste în sine și are puterea de a inspira și de a conecta oamenii din întreaga lume.

Haideți să celebrăm împreună frumusețea pădurilor și oamenii care le iubesc și le protejează. Trimite-ne fotografiile tale și fii parte din această călătorie incredibilă de descoperire și împărtășire.

#2024PEFCFOTO

  • Fotografiile pot fi înscrise numai pe Instagram sau Facebook, folosind hashtag-ul #2024pefcfoto, și fiind selectate cu acces public.
  • Un participant poate trimite maxim trei(3) fotografii.
  • Înscrierile trebuie depuse digital.
  • Dimensiunea fișierului nu trebuie să depășească 10MB și se recomandă să fie de cel puțin 2000 pixeli pe cea mai lungă lungime.
  • Imaginile trebuie trimise până la miezul nopții, pe 5 iunie 2024.
  • Imaginile nu trebuie să includă filigrane, borduri sau semnături.
  • Imaginile alb-negru sunt eligibile

Premiile

Premiul 1

Două nopți de cazare cameră dublă Hotel Kaban Boutique 5 Stele 

Mic dejun, saună și jacuzzi incluse.

KABAN Boutique se află în Vatra Dornei, la 12 minute de mers pe jos de telescaunul Dealul Negru, şi pune la dispoziţie un centru spa şi de wellness. Proprietatea are restaurant şi terasă. Hotelul oferă cadă cu hidromasaj şi room service.

Tur ghidat într-o pădure certificată PEFC-o zi.

Premiul 2

Două nopți de cazare cameră dublă Pensiunea La Amadeus & Monica 3 Margarete Mic dejun inclus 

Pensiunea se află în localitatea Miniș, județul Arad, într-o clădire din secolul XVIII și oferă o atmosferă deosebită împreună cu rețete vechi gătite cu dragoste și pasiune.

Degustare de vinuri la crama Bella Geza Winery

Tur ghidat într-o pădure certificată PEFC-o zi

Premiul 3

voucer 1000 de lei pentru achiziționarea de echipamente foto

Sponsorul

O echipa de silvicultori romani animata de integritate, respect si pasiune care, împreuna cu alți colegi din 7 tari europene – https://greengold.se/ – a dezvoltat începând din anul 2008 o soluție integrata de administrare silvica a  proprietăților forestiere in România.

GreenGold România este cunoscut in principal ca fiind unul dintre proprietarii importanți de pădure din România, cu suprafețe forestiere localizate in 19 județe, in toate regiunile istorice ale țării. In esența însă, activitatea de baza a companiei GreenGold este legata de administrarea unor proprietăți forestiere remarcabile într-o abordare care sa asigure stabilitatea și vitalitatea acestora pe termen lung, ținând cont atât de nevoile generațiilor prezente cat și de a celor viitoare.

Juriul nostru

Ștefan Dragomir

Ca mulți dintre fotografi, îmi este greu să mă exprim prin cuvinte, mai ales atunci când trebuie să spun câte ceva despre mine…Mă “confund” cu fotografia de prin 1992, atunci când am pus mâna pe primul aparat de fotografiat rusesc, iar la scurt timp, această cutie magică a devenit prelungirea mâinii mele!Fascinația de a imortaliza timpul prezent pentru posteritate este moștenită pe cale paternă, și a apărut într-o zi când am descoperit clișeele total de neînțeles ale tatălui meu pe care „uitase” să le predea securistului într-o seară nefastă în care îi confiscase toată partea materială din pasiunea aceasta minunată numită „fotografie”. Atunci, tatăl meu s-a transformat în cel mai mare magician… A făcut întuneric în cameră, a luat o veoză, ceva lupă, o hârtie dreptunghiulară foarte zgrumțuroasă și… magie… a apărut o imagine pe care mi-a dat-o în mână și mi-a spus să mă uit atent la ea când aprinde lumina, pentru că în câteva secunde… dispare… și chiar așa a fost!!! Iar magia aceasta încă durează și astăzi!De atunci am făcut multe fotografii, dar încă nu mă pot numi „fotograf”, la fel cum nici maestrul Mircea Bârsan Vova, profesorul meu de fotografie, nu se intitula „fotograf” cu toate că este unul dintre cei mai mari fotografi ai generației lui, de la care am învățat multe tehnici, reguli, cum să stăpânesc aparatura, setările etc… dar cel mai bun profesor mi-a fost practica, așa cum de fapt ne-a și „ordonat” maestrul Vova!Mulți ani mai târziu, digitalul a pus stăpânire pe această lume minunată, moment în care ceva din magia de altă dată… a dispărut, dar ne-a deschis alte orizonturi și a devenit mult mai accesibilă publicului larg!De când este așa de accesibilă, este o bucurie enormă să văd cum tot mai mulți oameni descoperă această magie, iar din această cauză, în 2017 împreună cu o mână de pasionați de fotografie, am pus bazele asociației de fotografie Artografica, care face tot felul de acțiuni specifice, de la întâlniri regulate cu pasionații de fotografie, la cursuri, ture foto, workshop-uri, expoziții, proiecte etc…Am participat la mai multe jurizări în care misiunea de a alege „frumosul cel mai frumos” a fost foarte dificilă, dar cum nu se poate defini „frumosul”, care este în viziunea fiecăruia diferit, încerc să fiu cât mai inexplicabil când mi se „pune pata” pe o imagine genială! Desigur, „o imagine genială” cu siguranță respectă regulile scrise și nescrise ale compoziției, setări corecte… exprimă ceva, are acea poveste fantastică pe care o spune la prima vedere și multe altele…Încerc să închei aici vorbăraia despre mine și să lăsăm imaginile să spună povești!

Lumină bună!!!

Ștefan!

Radu Muntean

Câștigătorul ediției din 2022 al concursului de fotografie PEFC 

Salutare prieteni!

Numele meu este Radu Muntean, am 45 ani,  sunt din Deva, membru al Asociației Artiștilor Fotografi Hunedoreni.

Am cochetat cu fotografia de pe la 14 ani când am descoperit un Smena 8M și laborator „din baie” , în care developam și îmi puneam pe hârtie fotografică „realizările”. Asta până nu am mai găsit revelator prin magazine. Apoi am trecut pe un aparat foto automat, tot pe film. Până prin 2002 când am descoperit digitalul….un Canon ….o mică „săpunieră” și pe internet ,pe atunci , eram activ pe Alpinet. Apoi a urmat un aparat Canon 550D….și tot așa….

Fotografiez din plăcere, fiind un hobby destul de costisitor, nu prea am investit mult în scule foto. Îmi place foarte mult fotografia de peisaj….care predomină în portofoliul meu. În special m-am axat pe Cetatea Devei, fiind foarte prezentă în fotografiile mele . În special mă duc mai mult la răsărituri……îmi place să văd soarele cum răsare, ceața de dimineață….. ploaia ( da…am fost și pe ploaie la răsărituri:))) )

Mă puteți găsi aici:

Lucian Filigean

Am copilărit la baza munților Făgăraș, acolo, cu picioarele prin rouă si cu fruntea prin frunzele arborilor am aflat că pădurea, este cel mai de preț avut al nostru și că dacă vrem ca ea să fie acolo și pentru generațiile viitoare, trebuie să îi purtăm de grijă.

Astfel că alegerea de a urma Facultatea de Silvicultură de la Brașov a venit ca un dat.

Puțin am știut cât de frumoasă este această meserie dar și cât de complexă. Astăzi mai mult ca oricând, trebuie să luptam pentru ca pădurile României sa fie gestionate într-un mod durabil.

Fotografia este oprirea timpului în loc, astăzi vă invit să ne trimiteți bucățica voastră de timp, dintr-o lume a mileniilor, pădurea.

Lucian Filigean

Președinte,PEFC Romania