pefc logo frontpage DK

Pentru că ne pasă de pădurile noastre

Lemnul din Rusia și Belarus considerat „Conflict Timber”

Conflict Timber Image

Tot lemnul provenit din Rusia și Belarus este "lemn de conflict" și, prin urmare, nu poate fi utilizat în produse certificate PEFC, a clarificat Consiliul PEFC International.

PEFC este extrem de îngrijorat de atacul guvernului rus asupra Ucrainei. Invazia militară este în opoziție directă cu valorile noastre de bază. Această agresiune provoacă moarte și durere de nedescris persoanelor nevinovate, inclusiv femeilor și copiilor. De asemenea, are un impact distructiv imediat și pe termen lung asupra mediului, asupra pădurilor și asupra numeroaselor persoane care depind de păduri pentru a-și asigura mijloacele de subzistență.

Clarificarea faptului că lemnul din Rusia și Belarus este lemn de conflict urmează unei reuniuni extraordinare a Consiliului Internațional al PEFC pentru a discuta agresiunea militară a dlui Putin împotriva Ucrainei și implicațiile sale pentru proprietarii de păduri și companiile certificate PEFC.

Clasificarea lemnului din Rusia și Belarus drept lemn de conflict urmează adoptării Rezoluției privind agresiunea împotriva Ucrainei de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, care "deplânge în termenii cei mai fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei [...] [și] implicarea Belarus".

Consiliul internațional al PEFC continuă să monitorizeze situația și va lua în considerare măsuri suplimentare , dacă este necesar.

---

Notă tehnică: Standardul PEFC privind lanțul de custodie consideră că "lemnul din zonele de conflict" este o "sursă controversată" (PEFC ST 2002:2020 3.7), care nu poate fi utilizat în grupe de produse certificate PEFC (PEFC ST 2002:2020 Apendicele 1 6.1) "Lemn Conflict" este definit ca "Lemn care a fost comercializat la un moment dat în lanțul de custodie de către grupuri armate, fie că este vorba de facțiuni rebele sau de soldați obișnuiți, fie de o administrație civilă implicată în conflicte armate sau de reprezentanții săi, fie pentru a perpetua conflictele, fie pentru a profita de situațiile de conflict pentru câștig personal. (PEFC ST 2002:2020, 3.6)

Clarificarea faptului că lemnul din Rusia și Belarus urmează să fie clasificat drept "lemn de conflict" se bazează pe Rezoluția Adunării Generale a ONU A/ES-11/L.1 (2 martie 2022) "Agresiune împotriva Ucrainei" în timpul celei de-a 11-a sesiuni speciale de urgență, pentru a proteja integritatea certificării lanțului de custodie al PEFC.

Această clarificare este inițial valabilă timp de șase luni.

4.03.2022